Historie van de jonge wypke
In 1898 liet Jan Hendriks Ruiter, beurtschipper te Kuinre, een beurtscheepje bouwen bij Croles, IJlst.
In 1900 werd zijn zoon Wijpke geboren en hij noemde het schip De Jonge Wijpke. Aldus de genealogie-website van de familie Ruiter. Daar staan enkele nog foto's en scans van krantenberichten. Ook Wijpke werd later beurtschipper. Ga maar kijken:
In 1907, zoon Wijpke was toen 7 jaar oud, vond Jan Ruiter het blijkbaar nodig een groter schip te kopen, getuige de advertenties in het Nieuwsblad van Friesland van 26 januari en 23 maart 1907. Hier de advertenties (met dank aan Jaap Ruiter de genealoog) Het schip dat hij verkocht moet haast wel de Jonge Wijpke zijn, die is namelijk 8,843 ton. (Door Jan Ruiter gemakshalve afgerond op 9 ton?)
Frits Jansen schreef op 13 juli 9:39:
"Het zou dan gaan om de [S 772 N] 'De Jonge Wijpke''. Het scheepje werd in opdracht van Jan Hendriks Ruiter op 22 febr. 1907 in Sneek nog gemeten. Volgens de meetligger van district Sneek in 1920 van eigenaar veranderd"
Wat er na 1920 met De Jonge Wijpke gebeurde is niet zeker. Pas rond 1973 duikt het schip weer op als woonscheepje in het Boterdiep in Zuidwolde. Zie foto:
Willem Siekman uit Groningen kocht het toen van een student. Deze student verhuurde het woonscheepje en woonde - volgens Siekman - zelf op een klipper in Groningen, die hij aan het opbouwen was om er mee te gaan zeilen.
Willem Siekman verbouwde het woonscheepje weer tot een zeilschip, deze keer met zadeldakroef. Hij noemde haar Vrouwe Geessiena
In aprik 1984 verkocht Siekman het schip -met zadeldakroef- aan Maarten Fick uit Amsterdam. Die verzekerde het bij Oranje voor 75.000 gulden (zie polis) en noemde haar Vrouwe Neeltje. Later haalde hij de roef er af, bracht een luikenkap en een mooie lage roef aan. En een ruime kuip, dat wel. Een compromis tussen originaliteit en comfort.Als voorbeeld voor de zwaarden en het zeilplan nam hij het Wildschut-scheepje dat in het Zuiderzeemuseum ligt. Na hertaxatie in 1991 was het schip weliswaar veel mooier, maar minder waard geworden. Volgens Oranje dan. (zie nieuwe polis) Maarten gaf haar weer de oorspronkelijke naam:
De Jonge Wijpke